مجموعه پادکست چشمانداز سیمرغ: مصاحبه با دکتر حمیدرضا حداد
درود بر همراهان همیشگی سیمرغایآی،
من سهراب اسکندری هستم و با یکی دیگر از گفتوگوهای تخصصی در قالب برنامه «چشمانداز سیمرغ» در خدمت شما عزیزانم. هدف ما در این مجموعه، بررسی روندهای نوین و کاربردی هوش مصنوعی در صنایع و سازمانها و گفتوگو با چهرههای اثرگذار این حوزه است.
🔹 مهمان ارجمند این قسمت، جناب آقای دکتر حمیدرضا حداد هستند؛ تحلیلگر ارشد داده، مدرس دانشگاه تهران، و از متخصصان برجسته حوزه علم داده در ایران.
دکتر حداد دانشآموخته دکترای مدیریت تولید و عملیات از دانشگاه تهران هستند و پیش از آن نیز در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، در رشته مهندسی صنایع در دانشگاه علم و صنعت ایران تحصیل کردهاند.
🔸 سوابق حرفهای و علمی ایشان بسیار متنوع و قابل توجه است؛ از تحلیل دادههای کلان در بانک صادرات و وزارت نیرو، تا تدریس در دانشگاه تهران، همراه اول، آکادمی ایرانسل، فرادرس و مجموعههای دیگر. افزون بر این، دکتر حداد مولف چندین کتاب معتبر در حوزه علم داده، از جمله «آموزش جامع Power BI»، «صد چالش کوئرینویسی برای تحلیلگران داده» و «پیشپردازش دادهها با پایتون» هستند.
سلام و وقت بخیر خدمت شما شنوندگان گرامی در بزرگترین جامعه هوش مصنوعی ایران (هوش مصنوعی سیمرغ).
به قسمت جدید پادکست «چشمانداز سیمرغ» خوش آمدید.
در این گفتوگو، به بررسی موضوعات مختلفی از جمله چالشهای کنونی هوش مصنوعی و فرصتهای بالقوهای که این فناوری در آینده ایران میتواند فراهم کند، خواهیم پرداخت. همچنین از دکتر حداد خواهیم پرسید که در شرایط ویژه ایران، بهویژه در سایه مشکلات اقتصادی و تحریمها، چگونه میتوان به رشد و پیشرفت هوش مصنوعی پرداخته و از آن برای حل معضلات کلان کشور بهره برد.
اگر شما نیز به دنیای هوش مصنوعی و چالشهای آن در ایران علاقهمندید، این مصاحبه را از دست ندهید! با ما همراه باشید تا از دیدگاه یکی از متخصصان برجسته کشور، نگاهی به آینده هوش مصنوعی در ایران داشته باشیم.
امروز مفتخریم میزبان یکی از صاحبنظران برجسته در حوزه علم داده و هوش تجاری باشیم.
امیدواریم این مصاحبه برای همه مخاطبان علاقهمند به علوم داده، هوش مصنوعی و تحول دیجیتال، پربار و الهامبخش باشد.
دکتر حداد عزیز، سلام و ارادت، سپاس از اینکه دعوت ما را پذیرفتید و در این گفتوگوی تخصصی شرکت کردید. در ابتدا تقاضا دارم خودتون را برای مخاطبین مجله هوش مصنوعی سیمرغ معرفی بفرمایید.
- جناب آقای دکتر، در آثار ارزشمند جنابعالی، بهویژه مقالات متعددی که به کاوش در زمینهی بهینهسازی زمانبندی در بخش تولید پرداختهاید؛ همواره شاهد نگاه دقیق و عمیق شما بودهایم. اکنون، با عنایت به این تخصص و تجربه گرانسنگ، مایلم برای اولین سوال بپرسم: هوش مصنوعی و الگوریتمهای پیشرفته، با توجه به مقتضیات و چالشهای خاص صنایع ایران، چه چشمانداز و ظرفیتی را برای ارتقای کارایی و بهینهسازی فرآیندهای تولیدی در کشورمان رقم خواهند زد؟
- جناب آقای دکتر، شما در بخشی از پژوهشها، مفاهیمی چون “دورههای کاهنده زمان کار” و پیچیدگیهای “زمانبندی تکماشین” را مورد واکاوی دقیق قرار دداهاید. حال، با نظر به واقعیتهای کنونی و مختصات صنعت ایران، به زعم حضرتعالی، مهمترین موانع و چالشهای پیش روی صنایع کشورمان در مسیر اقتباس و پیادهسازی عملی این مدلهای پیشرفته چه خواهد بود؟
- به نظر شما ایران چگونه میتواند با کمک گرفتن از هوش مصنوعی هزینههای تعمیرات و نگهداری ماشینآلات صنعتی را کاهش دهد؟ (اشاره به مقاله : “Minimizing total weighted tardiness and earliness on a single machine production scheduling problem with multi-task maintenance policy and deteriorating jobs” )
- جناب آقای دکتر، در شماری از آثار پژوهشی تان، شاهد بررسی عمیق و کاربردی روشهای مبتنی بر “الگوریتمهای تکاملی” بودهایم. اکنون، با توجه به این دانش تخصصی و نگاه کلان حضرتعالی به چالشهای ملی، بفرمایید که این الگوریتمهای قدرتمند چگونه میتوانند در یافتن راهکارهای نوآورانه و کارآمد برای حل مسائل بنیادین و حیاتی کشور، بهویژه بحران انرژی و تأمین پایدار منابع آب، به کار گرفته شوند؟
- شما در پژوهشی به “مدیریت واحد در ایران و کاهش انتشار گازهای گلخانهای” پرداخته اید. آیا استفاده از هوش مصنوعی در این زمینه میتواند به کاهش اثرات تغییرات اقلیمی در ایران کمک کند؟
- با توجه به تجربه شما در بهرهگیری از الگوریتمهای بهینهسازی و شبیهسازی در مسائل مرتبط با بخش تولید، از نظر شما هوش مصنوعی در حل چالشهای مربوط به “تولید با کیفیت و کمیت بالا” در صنایع ایرانی میتواند کمک موثری ارائه دهد؟
- شما در تحقیقات خود به مدلهای “برنامهریزی ریاضی برای مسائلی چون زمانبندی تکماشین” پرداختهاید. برای صنایعی که تمایل به استفاده از این مدلها را در جهت ارتقا بهرهوری دارند چه توصیه ای دارید؟
- از نظر شما در آینده کشور ما میتواند به یکی از قطبهای نوآوری در استفاده از هوش مصنوعی در صنایع مختلف تبدیل شود؟ چه عواملی موفقیت یا شکست ما را در دستیابی به اهداف تضمین خواهد کرد؟
- با توجه به چالشهای تحریمی و محدودیتهای اقتصادی در ایران، چگونه میتوان از هوش مصنوعی برای افزایش بهرهوری در بخشهای مختلف اقتصادی بهویژه در صنایع کوچک و متوسط بهره برد؟
- به عنوان آخرین سوال، با توجه به تجربه تون در حوزه تحقیقاتی الگوریتمهای بهینهسازی و مدیریتی، آیندهای برای همکاریهای بینالمللی در حوزه هوش مصنوعی و تولید در ایران میبینید؟ چه اقداماتی باید انجام شود تا این همکاریها در زمینههای صنعتی و تحقیقاتی بهبود یابند؟
از شما، برای زمانی که در اختیار ما قرار دادید و تجربیات و دیدگاههای ارزشمندتان را با مخاطبین ما به اشتراک گذاشتید، صمیمانه تشکر میکنیم. بیتردید، نظرات شما در مورد چالشها و فرصتهای هوش مصنوعی در ایران، برای همه ما الهامبخش و آموزنده بود.
هوش مصنوعی به عنوان یکی از مهمترین حوزههای فناوری امروز، فرصتهای بیشماری برای تحول و پیشرفت در زندگی روزمره، صنایع مختلف و حتی حل مشکلات کلان کشور فراهم میآورد. امیدواریم با همکاری و تلاش بیشتر، شاهد توسعه و گسترش این فناوری در ایران باشیم.
ما به آیندهای روشن و نوآورانه برای کشور عزیزمان ایران امیدواریم و با توجه به پتانسیلهای موجود، میتوانیم به عنوان یک قدرت منطقهای در این حوزه شناخته شویم.
ممنون که همراه ما بودید و از شما عزیزان که این مصاحبه را مشاهده و دنبال کردید، تشکر میکنیم. امیدواریم این گفتگو برای شما نیز مفید بوده باشد.
برای مشاهده و ارسال فرم به برگه کامل بروید.